CAO

 


Wat is een cao?


Een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) is een schriftelijke overeenkomst waarin afspraken over arbeidsvoorwaarden zijn vastgelegd. Bijvoorbeeld over loon, toeslagen, betaling van overwerk, werktijden, proeftijd, opzegtermijn of pensioen.

Betrokkenen cao

Een cao wordt afgesloten door 1 of meer werkgevers, 1 of meer werkgeversorganisaties en 1 of meer werknemersorganisaties (meestal vakbonden). Deze organisaties kunnen u nader informeren of er voor u een cao geldt en wat erin staat.

Afspraken in cao vaak gunstiger dan in wet

De afspraken in de cao zijn vaak gunstiger dan die in de wet. Zo wordt in de cao vaak een hoger loon afgesproken dan het minimumloon of meer vakantiedagen dan het wettelijke minimum. Maar de afspraken mogen nooit in strijd zijn met de wet, bijvoorbeeld met het Burgerlijk Wetboek (BW) en de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag. In de cao mag dus niet een lager loon staan dan het minimumloon of minder vakantiedagen dan in het BW.



In de CAO staat heel veel beschreven, uit de CAO voor de gehandicaptenzorg heb ik de volgende onderwerpen uitgelicht: vakantie, buitengewoon verlof, overwerk, vergoeding in geval van verhuizen, studeren, woon- en werkverkeer.

Vakantie:

 Vakantierechten
Elke werknemer heeft met behoud van het salaris recht op vakantie uren. Dit is voor iemand die 36 uur per week werkt 166 uur per kalenderjaar.
Voor werknemers met een parttime dienstverband is dit naar rato van de omvang van het dienstverband. Naast de vakantie uren kenen we per 1 Januari 2010 ook de PBL uren (Persoonlijk Budget Levensfase) deze uren kun je opnemen maar je kunt ze ook opsparen of laten omgezet in geld voor storting op een levenslooprekening. Voor uitgebreide informatie zie hoofdstuk 8 van de CAO


Buitengewoon verlof

 Vrije dagen in verband met bijzondere gebeurtenissen.

 In bepaalde gevallen heb je als werknemer recht op buitengewoon verlof dit is  het geval bij: verhuizing, huwelijk of registratie van partnerschap van één van de leden van het gezin van de werknemer, huwelijk of registratie van partnerschap van bloedverwanten in de eerste en tweede graad van de werknemer, van de echtgeno(o)t(e) of relatiepartner,

bij 25- en 40-jarig huwelijksfeest van de werknemer, 25-, 40-, 50- en 60-jarig huwelijksfeest van ouders of pleegouders van de werknemer, van de echtgeno(o)t(e) of relatiepartner, 25- en 40-jarig dienstjubileum van de werknemer, bij overlijden van de echtgeno(o)t(e) of relatiepartner, (pleeg)kinderen, (pleeg)ouders van de werknemer dan wel van de echtgeno(o)t(e) of relatiepartner: de dag van overlijden tot en met de dag van de begrafenis of crematie, bij overlijden van of het bijwonen van de begrafenis of crematie van bloedverwanten in de tweede graad van de werknemer, van de echtgeno(o)t(e) of relatiepartner,
De werkgever verleent bij zodanige ziekte in het gezin dat de werknemer regelingen moet treffen om de zorg te regelen: 24 uur betaald verlof op jaarbasis. De werkgever treft hiertoe een regeling in overleg met de ondernemingsraad.


Overwerk

Onder overwerk wordt verstaan: arbeid die incidenteel wordt verricht boven de, in het arbeids- en rusttijdenpatroon, vastgestelde werktijden waarbij de overschrijding van de arbeidsduur wordt gemeten op half jaarbasis. Van overwerk is geen sprake voor zover sprake is van een verschoven dienst.
Vergoeding voor overwerk wordt gegeven, wanneer de werknemer opdracht tot overwerk heeft gekregen, dan wel mocht aannemen, dat hij opdracht tot overwerk zou hebben gekregen. In een dergelijk geval stelt de werkgever achteraf de noodzaak tot overwerk vast.
Bepaling aantal overwerkuren
1. Indien het overwerk wordt verricht gedurende een periode van een half uur of korter voorafgaande aan of aansluitend op de bij arbeidstijdenregeling vastgestelde werktijd, komt deze periode niet voor vergoeding in aanmerking.
2. Indien het overwerk wordt verricht gedurende een periode langer dan een half uur, wordt deze periode afgerond op een heel uur.
3. Indien het overwerk wordt verricht gedurende een periode langer dan een uur, wordt deze periode naar boven afgerond op halve respectievelijk hele uren.


Vergoeding in geval van verhuizen

Wanneer je gaat verhuizen heb je recht op verlof, dit kan betaald- of onbetaald verlof zijn. Hieronder staat vermeld waar je recht op heb.
Wanneer je als werknemer door je werkgever verplicht wordt om te verhuizen heb je recht op2 dagen extra verlof, ook heb je dan recht op een vergoeding van de verhuiskosten deze verhuiskostenvergoeding bestaat uit:
- vergoeding van de werkelijke kosten van transport door een erkend verhuisbedrijf van bagage en inboedel van de werknemer naar de nieuwe woning;
- vergoeding van herinrichtingskosten ten bedrage van maximaal 12% van het jaarsalaris inclusief de vakantietoeslag met een maximum van bruto € 9076,- .


Studeren

Ook op het gebied van scholing is er in de CAO het een en ander geregeld.
 De werkgever stelt in overleg met de ondernemingsraad jaarlijks het scholingsplan voor de instelling vast. Het scholingsplan speelt in op de scholingsbehoefte van de strategie van de organisatie en de behoefte van de te onderscheiden beroepsgroepen binnen de instelling.
 Voor de uitvoering van het scholingsplan geldt per werkgever een budget van 1,3 % van de loonsom per jaar.
 Als onderdeel van het scholingsplan stelt de werkgever in overleg met de ondernemingsraad een regeling studiekosten en studieverlof op. In deze regeling wordt tenminste aandacht besteed aan:
• opleidingen die in opdracht van de werkgever worden gevolgd;
• de kosten die voor vergoeding in aanmerking komen en in welke mate, met dien verstande dat van studies die in opdracht van de werkgever worden gevolgd de kosten volledig worden vergoed.


Woon- en werkverkeer.

Als werknemer heb je ook recht op een vergoeding van het woon- werkverkeer,
dit is een vergoeding voor het rijden van je huis naar je werk en terug. De reiskosten zijn gebaseerd op de goedkoopste klassen van het openbaarvervoer. Bij Fatima is hier een maximum aan gesteld van €75-

Wil je meer weten over de CAO gehandicaptenzorg ga dan naar:




Geen opmerkingen:

Een reactie posten