Knelpunt/oplossing voor dit knelpunt

Een knelpunt op mijn werkplek.(BPV)


Een knelpunt waar we momenteel als team van de Stee (mijn bpv) tegen aan lopen is de enorme stemmingswisseling van de nieuwe bewoner.

De nieuwe bewoner Jan kan van uit het niets plotseling enorm boos en kwaad worden. Hij zegt dan dat andere bewoners gezegd hebben dat hij de verkering moet uitmaken, terwijl dit helemaal niet waar is. Hij loopt dan te schreeuwen van “uitmaken, uitmaken “en gooit zijn vriendschapsring dan op de tafel.  Ook kan hij boos worden als collega`s een overdracht met elkaar aan het doen zijn, hij denkt dan altijd dat het over hem gaat en roept dan:” achter de rug om praten hé “. Ook werd Jan een keer boos omdat hij dacht dat een van de bewoners steeds naar hem keek en omdat de taxi die hem ophaalde bij zijn vriendin aan de vroege kant was. Wanneer Jan zo`n boze, driftige bui heeft, kun je hem niet bereiken en komt hij heel agressief over. Wanneer je dan te dicht bij hem komt duwt hij je weg en maakt dreigende bewegingen. Dit gebeurt meestal in de woonkamer waardoor de ander bewoners bang worden en van slag raken. Ook komt het voor dat Jan tijdens de rit met de bus naar of van de dagbesteding zit te mopperen en boos is dit veroorzaakt spanningen bij de andere cliënten die in de bus zitten.


Mogelijke oplossingen voor dit knelpunt.

Dit gedrag van Jan hebben we in de bewonersbespreking besproken.
We weten niet waar dit gedrag vandaan komt. Het kan te maken hebben met de periode voorafgaand aan dat hij bij ons kwam wonen we vermoeden dat hij in die tijd erg overvraagd is. Jan heeft voordat hij bij ons kwam wonen tien jaar begeleid zelfstandig gewoond. In november 2010 is Jan bij ons komen wonen hij heeft natuurlijk ook de tijd nodig om aan de nieuwe situatie te wennen. Nieuwe woning, nieuwe begeleiding, andere bewoners, andere regels, etc.

Tijdens de bewonersbespreking hebben we afspraken gemaakt betreffende de manier van begeleiden van Jan, dit om zo meer duidelijkheid te scheppen en rust voor hem te creëren.



Afspraken die in de vergadering zijn gemaakt betreffende de begeleiding van Jan. Bij deze vergadering waren aanwezig de orthopedagoog, de clustermanager, de PB er van Jan en alle woonbegeleiders van Jan.

  • Jan meer gaan begeleiden van af zijn woonkamer.
  • Hij moet `s morgens en `s avonds op zijn kamer eten.
  • We betrekken hem wel met groepsactiviteiten, zoals koffie drinken, spelletjes, borrelen. Andere momenten moeten we hem verwijzen naar zijn kamer, hij kan daar zijn afwas doen, t.v. kijken, computeren en muziek luisteren.
  • Wanneer Jan boos is sturen we hem direct naar zijn eigen kamer en zeggen hem dat we zo komen praten dit om de andere bewoners zoveel mogelijk te ontzien.
  • Waneer we Jan niet kunnen bereiken hem eerst negeren en er later op terug komen.
  •  Het gedrag van Jan met de huisarts te bepraten. Dit is inmiddels gebeurd en Jan heeft ondersteunende medicatie gekregen die de pieken er bij Jan af halen en zorgen voor een goede nachtrust (oxazepan en lexapro) Dit voor Jan zelf, maar ook voor de groepsgenoten.
  • de familie moet worden ingelicht en er wordt navraag gedaan betreffende eventuele erfelijke stemmingen in de familie.
  • Het rapportage systeem van Jan wordt aangepast.
  • De dagbesteding moet op de hoogte worden gebracht.
  • Bij elk incident dat zich voordoet betreffende Jan, een MIC melding maken.
Bij een later overleg hebben we besloten om Jan zelfstandig naar de dagbesteding te laten fietsen. Dit omdat hij zelf heeft aangegeven dat hij graag wil fietsen en wij dan niet meer geconfronteerd worden met een boze Jan in de bus. Jan fietst nu al enkele weken en het gaat goed. Jan vindt het fijn om met de fiets te gaan en de sfeer in de bus is een stuk ontspannender. Het fietsen is echter geen garantie dat Jan zijn boosheid kwijd is, ook nu komt hij nog wel eens boos terug.

We zijn nog erg zoekende naar de evt oorzaak van zijn stemmingswisselingen. tijdens de laatse bewonersbespreking hebben we besproken en besloten om zijn werkdagen iets in te korten, zodat hij wat meer rust krijgt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten