Aan twee collega`s, Annet en Hans en aan mijn clustermanager, Peter heb ik gevraagd wat hun mening is over de CAO, de overlegvormen en over het jaargesprek. De volgende vragen heb ik aan hen gesteld:
1. Ben je op de hoogte van je rechten en plichten volgens de CAO?
Denk hierbij aan vergoeding, verlof, overwerk en vergoeding
woonwerkverkeer.
2. Welke overlegvormen kent jou afdeling en met welke frequentie neem je er aan deel?
3. Hoe vinden de functionering(jaar)gesprekken plaats binnen de
Organisatie en ben je hierover tevreden?
Annet
vraag 1
Zij zegt op de hoogte te zijn van de rechten en plicht die zij als werknemer heeft. Ze voegt daaraan toe dat als ze iets niet weet ze het kan opzoeken op internet, daar kun je de CAO voor de gehandicaptenzorg terug vinden.
vraag 2
Binnen de afdeling zijn er de volgende overlegvormen:
- Teambespreking deze is één keer in de maand.
- Bewonersbespreking ook één keer per maand op de zelfde dag als de teambespreking.
- Persoonlijk begeleiders overleg
- multidisciplinair overleg
vraag 3
Eén keer per jaar heeft ze op de afdeling een jaargesprek het de clustermanager, het functioneringsgesprek is een onderdeel hiervan. Ze krijgt ruim van te voren een uitnodiging voor het gesprek met een agenda zodat ze zich goed kan voorbereiden op het gesprek. Ze kijkt altijd naar wat er in het vorige gesprek is gezegd zodat ze nog op dingen terug kan komen.
Zij vindt het een goed systeem en is er tevreden over.
Hans
vraag 1
Deze collega zegt niet zoveel van de CAO te weten, en als hij wat wil weten zoekt hij het op. Hij weet hoeveel de reiskosten zijn en wat het loon is, dit vindt hij wel wat mager maar dit wist hij van te voren. Ook het aantal verlofdagen vindt hij aan de magere kant, daarin tegen heb je ook minder verlofdagen nodig doordat je onregelmatig werkt kun je ruilen en je kunt je wensen van te voren op de wensenkalender invullen.
vraag 2
Hans neemt deel aan de bewonersbespreking en aan de teambespreking.
Beide zijn één keer per maand. Hans vindt de gesprekken ook belangrijk omdat op deze mannier je goed op de hoogte blijft van wat er speelt binnen je afdeling. Hans heeft ter oriëntatie één keer een MDO bijgewoond, dit vond hij erg interesant omdat hij veel met de cliënt werkt die besproken werd.
vraag 3
Hans is leerling en werkt ongeveer 1,5 jaar bij Fatima hij weet wel wat een jaargesprek inhoud maar heeft nog geen jaargesprek gehad. Het blijkt dat de clustermanagers verschillend met de leerlingen omgaan de één houdt wel een jaargesprek met de leerlingen en een ander doet dit niet.
Hans heeft wel een overleg met de clustermanager gehad, en heeft geregeld een begeleidingsgesprek met zijn werkbegeleidster.
Peter
vraag 1
Peter zegt goed op de hoogte te zijn van de CAO, dit is gezien zijn functie van clustermanager ook nodig omdat hij geregeld vragen krijgt hier over. met name op het gebied van verlof krijgt hij veel vragen denk hierbij aan zorgverlof calimiteitenverlof, ouderschapsverlof en onbetaaldverlof.
vraag 2
Als clustermanager heeft Peter vaak overleggen waar hij aan deel moet nemen. Hieronder kun ze zien waar hij aan deel neemt en hoe vaak.
- 5 x per maand een bewonersbespreking (BB)
- 5 x per maand een teambespreking (TB)
- 2 x per maand een clustermanager overleg (CMO)
- 6 x per jaar persoonlijk begeleiders overleg (PBO)
- 1 x per jaar zelf een jaargesprek
- 1 x per jaar met elke medewerker binnen zijn cluster een jaargesprek
- 1 x per jaar een interdisciplinair overleg (IJO)
- Op afroep multidisciplinair overleg (MDO)
vraag 3
De funcioneringsgesprekken zijn deel van het jaargesprek deze vinden 1 x per jaar plaats. Wanneer iemand niet naar behoren funtioneert zal er vaker een functioneringsgesprek plaats vinden. Peter heeft zijn functioneringsgesprek met het managementteam. Hij vindt de gesprekken belangrijk omdat iedereen in de gelegenheid wordt gesteld om zijn/haar wensen kenbaar te maken en altijd op de afspraken die gemaakt zijn in het gesprek terug kan komen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten